Primul punctaj al lui Iohannis pentru noii miniștri

Primul punctaj al lui Iohannis pentru noii miniștri
Publicat: 07/07/2016, 19:38
Actualizat: 30/08/2016, 17:32

În cadrul unui scurt discurs, susținut de la tribuna Cotroceniului, Iohannis le-a transmis celor trei noi miniștri, Mircea Dumitru, Sorin Bușe și Maria Ligor, care au depus jurămintele de învestitură, ce așteaptă românii de la ei, în următoarele luni de mandat.

„Aveți domenii sensibile și grele de păstorit. Vă doresc să aveți mult succes. Doamna ministru, diaspora, românii din afara granițelor țării sunt în atenția noastră și nădăjduiesc că veți găsi căile cele mai potrivite de a arăta românilor din afara granițelor noastre că ne pasă de ei și, în același fel, rog să îi convingeți că avem nevoie de ei. Domnul ministru al Transporturilor (…) toată lumea va fi cu ochii pe dvs. ca să mișcați lucrurile, sunt nenumărate șantiere și începute, și abandonate, și în pregătire. Vă doresc succes. Domnule ministru al Educației, dvs. preluați un domeniu care din mai multe motive îmi este foarte drag. Noi doi am discutat, în repetate rânduri, despre ce ar trebui făcut și am constatat, cu ocazia acestor discuții, că avem abordări similare. Sunt multe lucruri de rezolvat. Eu vă doresc mult succes. Aveți grijă de România educată”, a declarat Klaus Iohannis.

Mircea Dumitru, noul ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice, a fost primul care a depus jurământul, urmat de Sorin Bușe, ministrul Transporturilor și Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

Marți, premierul Dacian Cioloș anunța noi schimbări în Guvern prin remanierea foștilor miniștri Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan și Dan Stoenescu.La Educație Cioloș l-a desemnat pe rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, la Transporturi pe Sorin Bușe, fost director al Renault, la Relațiile cu Românii de Pretutindeni pe Maria Ligor, actualul ambasador al României în Canada, iar la Comunicații premierul a stabilit să-l numească interimar, pentru câteva săptămâni, pe Dragoș Stoenescu, până acum șef al Cancelariei Primului Ministru.

„După o perioadă de pregătire, de construcție, Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării rezultatelor. La începutul mandatului ne-am asumat câteva măsuri concrete, dar care să aibă consistență. (…) Sunt domenii în care îmi doresc să dau un nou impuls pentru cele câteva luni care mai rămân.De aceea am decis astăzi să operez câteva schimbări în Guvern, patru schimbări de data aceasta, dar asta nu înseamnă că dacă în viitor va fi nevoie, nu voi lua și alte decizii”, motiva Cioloș remanierile făcute.

Rector al Universității din București, în fruntea Ministerului Educației

Mircea Dumitru a mai deținut poziția de rector al Universității din București în perioada 2011-2015 și prorector între 2008-2011, a fost membru al CNADTCU în 2012-2016 și Președinte al panelului Științe Umaniste și Arte al CNATDCU în perioada 2010-2012. În perioada 2000-2008 a fost Decan al Facultății de Filosofie, Universitatea din București. A publicat trei cărți de autor, zeci de studii și articole în reviste și volume de specialitate, în 2001 a primit Premiul „Mircea Florian” al Academiei Române, iar în iulie 2005 a primit Ordinul Bernardo O”Higgins, în grad de Mare Ofițer, conferit de Președintele Republicii Chile.

Fost director la Renault, ministru al Transporturilor

La Transporturi, portofoliul va fi preluat de Sorin Bușe, cu experiență de peste 25 de ani în industria auto globală, între septembrie 2010 și mai 2015 fiind vicepreședinte al Inginerie Renault Globale și Directorul General al Renault Technologie Roumaine (RTR). Între anii 1996 – 2008 a lucrat pentru Toyota Motor Manufacturing Canada, ajungând la funcția de Directorul General adjunct în această companie în ianuarie 2007. Emigrat în Canada în perioada 1990 – 1996, Sorin Bușe a lucrat în industria automobilele nord-americană, prestând și servicii de inginerie contracte de General Motors. În perioada 1985 – 1990 a fost inginer la Electronica București.

Ambasador la Ottawa, responsabil pentru relația cu Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru relația cu Românii de Pretutindeni va fi preluat, după demiterea lui Dan Stoenescu, de actualul ambasador al României în Canada, Maria Ligor. Ea a preluat postul de la Ottawa la sfârșitul lunii mai 2013. Tot din 2013 este reprezentant permanent al României la Organizația Aviației Civile Internaționale. Din ianuarie 2012 până în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale – reprezentant special pentru promovarea democrației. Din noiembrie 2012 este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor și membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democrație (European Endowment for Democracy).

Între iulie 2006 și august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei și Reprezentant Permanent pe lângă Organizația Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003-2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE, contribuind la finalizarea negocierilor și la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare. Maria Ligor a mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European și la Consiliul Europei, la Strasbourg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
Vremea 30 iulie - 26 august 2024. ANM a actualizat prognoza meteo pentru ultima lună a verii
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
„Ne-am bătut până la ultimul braț”. David Popovici, prima reacție după câștigarea medaliei de aur...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Regula devine obligatorie pentru toți proprietarii. Mulți români vor strâmba din nas
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Robert Downey Jr revine în filmele cu supereroi Marvel